Kitten beleid

Hoera! De kittens zijn geboren en nu?

De eerste 6 weken gunnen wij moeder en kittens rust, in deze weken zullen wij ook geen kitten-visite ontvangen. In deze weken ontvang je natuurlijk wel veel updates en foto’s!
De afweerstoffen van de kittens zijn in de eerste weken nog niet optimaal en wij willen het risico op eventuele ziekten zo klein mogelijk houden voor de  kittens. Daarna mogen ze bezoek ontvangen.

Wij werken met een wachtlijst.

Wij werken met een verkoopcontract voor de kittens.
Als de kitten verkocht word aan een liefhebber geldt hier een fokverbod op. De kittens die als liefhebber verkocht zijn, worden dan ook met een leeftijd van 13 week gecastreerd of gesteriliseerd. 

Uit sommige combinaties mag er een kitten verkocht worden voor de fok.
Wanneer onze kittens zullen verhuizen naar hun nieuwe personeel, zijn zij uiteraard meerdere malen gecheckt door de dierenarts, hebben ze hun entingen gehad, zijn ze ontwormt en gechipt.
De kittens krijgen een leuk kittenpakket mee.

Onze kittens mogen verhuizen als ze 14 week oud zijn.


Karakter van de Ragdoll:

De ragdoll is een rustige en zachtaardige kat die zich goed kan aanpassen en makkelijk is in omgang. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Uiteraard heeft iedere ragdoll, net als bij mensen en andere dieren, een eigen karakter.

Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt ook op prijs gesteld. Laat een Ragdoll absoluut niet vrij lopen in de buitenwereld. Ze vinden namelijk vaak iedereen aardig en helaas denken sommige mensen bevoorrecht te zijn om de loslopende Ragdoll mee te nemen naar huis. Het is daarom ook erg verstandig om altijd je kat te chippen, het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een kat per ongeluk een keer ontsnapt. Bij onze cattery worden alle kittens voorzien van een chip, desondanks verzoeken wij de koper altijd om de kat niet buiten te laten lopen.

Een ragdoll houdt er absoluut niet van om alleen te zijn, het is dan ook niet verstandig om 1 ragdoll in het huishouden toe te voegen als er bijna nooit iemand thuis is of als er niet een kattenvriendje aanwezig is voor de ragdoll. Onze voorkeur gaat dan ook altijd uit om 2 kittens tegelijk te plaatsen of waar al een maatje is om mee te spelen.

Uiterlijk:

Ragdoll is een forse kat. Ragdoll betekent letterlijk ‘lappenpop’, omdat de kat zich in de armen van zijn baasje echt laat hangen. Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Point ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Mink en sepia worden wel met kleur geboren. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo.
Uitleg ziekten:

HCM ( Hypertrofische cardio myopathie)

Uiteindelijk leidt HCM (dit kan langzaam maar ook snel gaan) maar uiteindelijk hartfalen.

Bij hypertrofische cardio myopathie zie je een sterk verdikte wand van de linker kamer van het hart en ook van de wand tussen beide kamers. Daardoor wordt de wand van de linker kamer steeds ‘stijver’ waardoor deze zich niet voldoende kan vullen. Het volume wordt steeds kleiner en met het gevolg dat er minder bloed wordt rond gepompt en de ruimte in de linkerboezem vergroot. Daardoor bestaat de kans op bloedstolsels in de verwijde linker boezem die vervolgens in de aorta kunnen komen en trombose in de slagaders van de achterpoten veroorzaken.

PKD (Polycistic Kidney Disease)

Het is een gevaarlijke ziekte en die pas na enkele jaren zich openbaart. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes. Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen en verdrukken het gezonde weefsel waardoor de nierfunctie verslechterd. Uiteindelijk ontstaat er Chronisch nierfalen. PKD wordt veroorzaakt door een fout in het DNA (een bepaald eiwit dat van belang is voor een goede nierfunctie) is verkeerd aangelegd.

FIV ( Feline Immunodeficientie Virus) ook wel Katten Aids genoemd

Fiv wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het fiv virus bij de mens dat aids veroorzaakt. Feline Immunodeficientie Virus is een besmettelijk virus.
Het kan wel alleen de kat besmetten en niet de mens.

FEL.V ( Feline Leukemie Virus ,leucose)

Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.
Felv is een virusziekte met een dodelijke afloop.